top of page

Antibiotice naturale (II)

Saptamana trecuta v-am povestit despre busuioc si cimbru, ce proprietati au si cum pot fi utilizate. Utilizarea antibioticelor prescrise pot omora bacteriile bune din coprul nostru, de exemplu cele din flora intestinala. Dar de ce sa tratam, cand putem preveni?

Prevenirea si tratarea infectiilor,a racelilor si a virozelor se poate face prin alimentatie. Ba mai mult, antibioticele naturale sunt la indemna oricui, iar cele mai multe se afla chiar in camara noastra.

Saptamana asta vom prezenta inca doua plante/ fructe miraculoase: Afinul si Catina.

Afinul

Principii active: Frunzele contin taninuri si derivati flavonici, iar fructele pe langa taninuri si derivati antocianici raspunzatori de coloratia lor cand ajung la maturitate mai contin vitamina c si vitamine din complexul B, provitamina A, acizi organici si un principiu sau pincipii bacteriostatice neizolate inca.

Actiune: atat frunzele cat si fructele sunt inzestrate cu importante prorietati astringente si antiseptice ( antibiotice). Scad cantitatea de glucoza din sange. Bogat in antioxidant, are proprietati astringente ajutand astfel la cresterea imunitatii si are capacitatea de a dizolva colesterolul, reducand astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Intrebuintare: Infuzia si decoctul de frunze de afin se utilizeaza in cantitate de 1-2 cani pe zi atat in tratamentul diareei cat si ca antiseptic urinar si usor diuretic. Fructele au o intrebuintare mult mai mare atat in combaterea tuturor formelor de diaree, cat si in dizenterie cronica. Ceaiul preparat din frunze se recomanda celor ce sufera de diabet, avand proprietatea de a scadea zaharul din sange, acest ceai se bea inaintea fiecarei mese principale. Se mai recomanda in guta si reumatism.

Tot din fructele de afin se mai prepara lichior si vin, care au proprietati antiseptice si astringente. Consumate in stare proaspata, afinele regleaza scaunele, ajuta la eliminarea gazelor si restabilesc pofta de mancare.

Catina

Pe malurile raurilor, in coaste rapoase, creste catina. De la aceasta planta folosim fructele in stare proaspata sau uscata. Catina creste imunitatea fiind considerata polivitamina naturala.

Principii active: Vitaminele B1, B2, C, PP, carotinoide, acid folic si izoramnetol, acizi grasi, fitosteroli, inozitol, considerate polivitamina naturala.

Actiune: tonifiat natural, utilizata in hipo si avitaminoze, in anemie si covalescenta, cat si in scopuri alimentare sub forma de sucuri, siropuri, marmelada, vin, lichior etc.

Intrebuintare: Sucurile se prepara din fructe proaspete stoarse. Din fructele de catina uscate se prepara ceaiuri, care se folosesc in avitaminoze, diaree, reumatism, in unele boli de piele sau urticarie.

Mai multe informatiil despre antibioticele naturale saptamana viitoare!

RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
ARCHIVE
bottom of page