top of page

Antibiotice naturale (IV)

In ultimii ani, s-a constat ca insusirile plantelor medicinale sunt prea putin cunoscute. Unii atribuie, in mod gresit, plantelor medicinale proprietati miraculoase, iar altii, fara un temei stiintific, le subestimeaza. Nu umaresc sa prescriu tratamente si nici sa inlocuiesc consultatiile, ci numai sa atrag atentia si sa introduc cititorul in lumea plantelor medicinale si sa arat insusirile si proprietatile lor.

Saptamana aceasta va voi prezenta: Merisor si ienuparul.

Merisorul

Merisorul creste in padurile umbroase si umede din regiunea alpina. Datorita fructelor sale rosii, poporul ii mai spune si coacaz-de-munte, smirdar.

In medicina se folosesc frunzele prentru actiunea lor antiseptica si diuretica, in tratarea bolilor de rinichi si inflamatiilor vezicii urinare datorita cantitatii apreciabile de arbutina.


Principii active: Vitamina C, flavonoide, taninuri, acid chinic, arbutozida, poseda si de o slaba actiune antidiabetica.


Actiune: diuretic, antiseptic, in special in cazul starilor inflamatorii (catar vezical, cistite, pielite, uretrite), in tratamentul diareelor si hemoragiilor.

Intrebuintare: Sub forma de infuzie si pulbere, se administreaza maxim 1-2 cani de ceai pe zi.

Atentie! Nu se va administra in timpul sarcinii!

Ienuparul

Ienuparul creste in locurile stancoase, prin pasunile din regiunile muntoase si se mai numeste anaperi, archis, cetina, finior, ialovat, jneapan, tertel. Fructele sale sunt folosite in medicina. Ele contin ulei eteric, care le da un miros placut de rasina, zaharuri, saruri de potasiu si calciu. Ceaiul din fructele acestei plante se mai recomanda in bronsitele acute si cronice, usureaza tusea, mareste pofta de mancare, restabileste activitatea digestiva, inlatura dispepsii de fermentatie, miscoreaza balonarile stomacului, mareste puterea de transpiratie, eliminand astfel toxinele din corp pe aceasta cale. Primavara se recomanda o cura cu fructe de ienupar sub forma de decoct (10-20 boabe la un litru de apa).

Principii active: ulei volatil, un principiu amar numit iuniperina.


Actiune: diuretic, sudorific si carminativ, antireumatic si in tratamentelul edemelor.

Intrebuintare: Sub forma de infuzie, se administreaza maxim 1-2 cani de ceai pe zi.

Atentie! Nu se va administra in timpul sarcinii!

Pana data viitoare ramaneti sanatosi!

RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
ARCHIVE
bottom of page