Antibiotice naturale (III)
Progresele chimiei si ale industriei de sinteza din ultimii ani nu au micsorat insemnatatea plantelor medicinale. Dimpotriva, cercetarile stiintifice din ultimii ani au descoperit insusiri antibiotice puternice la unele plante, ceea ce a dus la un nou avant in folosirea lor. Valoarea plantelor medicinale este confirmata si de faptul ca principiile lor active intra in compozitia multor medicamente prezentate in farmacii sub forma de tablete, fiole, siropuri, extracte, tuncturi, etc. De cele mai multe ori, plantele medicinale se folosesc sub forma de ceaiuri, metoda cea mai simpla si la indemana fiecaruia pentru a obtine substantele vindecatoare din aceste medicamente naturale.
Saptamana aceasta va voi prezenta: Salvia si Macesele:
Salvia
Salvia este o planta sudica, folosita inca de pe vremea grecilor si romanilor. Aceasta planta era atat de apreciata pentru proprietatile ei medicinale, incat romanii spuneau: "Pentru ce sa moara omul, cand in gradina creste salvia?"
Principii active: uei volatil, taminuri si un principiu amarpicrosalvina.
Actiune: coleretica, carminativa, antiseptica, antispastica, astringenta, antisudorala si usor hipoglicemianta.
Intrebuintare: Sub forma de infuzie 2-3 cani pe zi, se administreaza in afectiunile cronice ale cailor biliare, si pentru efectele carminative. Ceaiul are actiune antisudorifica. In bolile de ficatului, mareste secretia bilei. In diabetul zaharat, menstruatii neregulate, circulatii defectuoase ale sangelui, stari de nervozitate, ceaiul de salvie aduce ameliorare. Salvia este un bun antiseptic, folosindu-se in abcese dentare si amigdalite, sub forma de gargara.
Extern se utilizeaza, sub forma de infuzie, ca dezinfectant local, ajutand la vindecarea ranilor cu puroi si ulceratiilor pielii. Infuzia de salvie sub forma de comprese combate seboreea fetei.
Atentie! Nu este recomandat mamelor care alapteaza deoarece scade cantitatea de lapte secretata.
Macesele
Macesul este cunoscut inca din vechime ca o planta medicinala. Creste in regiunile de campie si de deal, formand trufe, acoperite cu flori roz. Toamna se impodobeste cu fructe de culoare rosie. Este cunoscut sub numele de trandafir salbatic sau rug. Fructele sale sunt foarte apreciate pentru continutul lor bogat in vitamina C si a cantitatilor mai mici in vitaminele A si P.
Principii active: vitamina C si acid dehidroascorbic, Beta carotena, vitaminele B, B2, K, P, PP, flavonoide.
Actiune: Datorita vitaminelorpentru care le contine, fructele au o actiune importanta in procesele de oxido-reducere si respiratorii celulare. Au proprietati astringente si antiseptice si chiar si antimicotice. Mai au si actiune diuretica.
Intrebuintare: Ceaiul de macese este diuretic, marind cantitatea de urina in 24 ore.Este recomandat in bolile cailor urinare si de rinichi pentu o cura indelungata.Ceaiul se prepara din doua linguri de fructe zdrobite, care se fiertb 10 minute intr- jumtate de litru de apa. Dupa ce se racoreste, ceaiul se strecoara printr-o panza si se indulceste dupa gust.
Ramaneti sanatosi!