top of page

Antibiotice naturale (I)

Un stil de viata sanatos, si un echilibru intre sanatatea mintii, a trupului si a sufletului, ajuta la intarirea zilnica a sistemului nostru imunitar. Exista alimente care scad sistemul nostru imunitar, de exemplu zaharul, carnea si produsele de panificatie consumate in exces. Un alt factor des intalnit in zilele noastre este lipsa somnului si prezenta stresului rezultat din mediul inconjurator. Chiar si gandurile negative pot avea un impact negativ asupra sistemului nostru imunitar si pot duce la declansarea unor boli in corpul nostru.

Din vremuri stravechi se stie ca plantele medicinale si ierburile aromatice contin antibiotice naturale. Va sfatuiesc sa le folositi cat mai des in alimentatia de zi cu zi. Prin includerea lor in alimentatia zilnica veti putea ajuta coprul sa mentina in echilibru diverse infectii bateriale.

Antibioticele prescrise pot fi o solutie in cazul unor boli sau infectii grave, cum ar fi stafilococul auriu, meningita sau altele. Important este sa nu utilizam antibioticele prescrise pentru a trata o raceala. Este dovedit ca antibioticele prescrise nu ajuta in cazul racelilor, din contra, ne scad si mai mult sistemul imunitar.

Fiecare persoana reactioneaza altfel in cazul utilizarii antibioticelor naturale, ele pot fi mai mult sau mai putin active de la o persoana la alta. Pentru a evita reactii alergice sau supradozajul este bine sa consultati un medic naturist inainte.

Lista plantelor care sunt si antibiotice naturale este lunga, astazi va voi prezenta cateva din cele mai cunoscute plante care se gasesc la noi:

Busuiocul

Principii active: uleiul volatil din busuioc contine linalol, eugenol, estragol, camfor, anetol. Mai contine taninuri si saponozide triterpenice.

Actiune: busuiocul este folosit pentru actiunea sa antiseptica, carminativa, antiemetica, diuretica, antiinflamatoare, antifungica, febrifuga. Preparatele din busuioc sunt administrate in afectiuni digestive, colici intestinale, meteorism abdominal, diaree, colita, in infectii ale cailor respiratorii, apetit scazut, anorexie, gripa. Busuiocul prin actiunea sa ajuta la revigorarea sistemului imunitar.

Uleiul de busuioc are efect antiseptic general, antidepresiv, antigutos, antiseptic intestinal, antispasmodic, antitusiv, antiepileptic, anxiolitic, calmant, stimulent general, tonic.

Intrebuintare: Infuzia se prepara din 1 lingurita de planta la 1 cana cu apa. Se beau 3 cani pe zi. In infectiile cailor respiratorii superioare, rinite, gripa, se recomanda si inhalatiile cu abur in care s-au antrenat principiile active din busuioc.

Atentie! Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite dozele medicinale de busuioc. Busuiocul nu trebuie administrat bebelusilor si copiilor mici.

Cimbrul

Principii active: uleiul volatil este bogat in timol, tanin, acid cafeic, substante favonoide si tripinoide si un principiu amar.

Actiune: datorita uleiului volatil, cimbrul are actiune calmanta asupra tusei; de asemenea mai poseda proprietati sialagoge, coleretice, antihelmintice si antiseptice. Cimbrul este recomandat si in caz de raceala, fiind un antibiotice extraordinar.

Uleiul de cimbru este antibacterian cu spectru larg, antiviral, antifungic, expectorant, tonic digestiv, stomahic, carminativ, antihelmintic, coleretic, antispastic, tonic si stimulent nervos, anestezic local.

Intrebuintare: In cazul infuziilor se administreaza o cana de ceai pe zi, in mai multe reprize in tusea convulsiva, spastica si astmatica, in anorexia anemicilor, cat si in tratamentul enterocolitelor. Extern se poate folosi in bai aromatice.

Uleiul de cimbru se utilizeaza in caz de: Raceala, gripa, rino-faringita, amigdalita, bronsita, tuse, astm bronsic, tuberculoza, otita, sinuzita, cistite, uretrite, pielo-nefirta, vaginite, candidoza, astenie, oboseala generala, infectii fungice, eczeme, herpes, enterocolite bacteriene, colici, balonare.

Atentie! In cantitati supradozate provoaca tulburari gastrointestinale si excitatii nervoase.

Mai multe plante voi prezenta saptamana viitoare!

RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
ARCHIVE
bottom of page